Hva skjer når vi møter overskrifter som dette i en av landes største aviser? Ikke la deg lure.

“Glutenfri mat kan øke risikoen for diabetes 2”

Eksperter advarer mot å kutte ut gluten hvis man ikke må.”

 

Det er ikke glutenfritt i seg selv som er problemet, men melmixene til de store matvaregigantene.

Som vanlig når media fremstiller ting, er det tatt helt ut av den store sammenhengen. Det skapes dermed en krisemaksimering, noe som igjen gjør det utfordrende for oss å forstå hva som er bra for oss.

JA, det er slik at om vi bytter til de glutenfrie mixblandingene som matvaregigantene skor seg på, DA kan vi få diabetes. Dette fordi disse melmixene er sammensatt av billige, stivelsesrike meltyper som øker blodsukkeret raskt, som potetmel, rismel, maismel osv. Kroppen bryter disse ned, som om det var sukker.

Men om du bytter til de meltypene som er naturlige fri for gluten, som kokosmel, hirse, amaranth, bokhvete, kikertmel, mandelmel osv. så trigger ikke disse meltypene blodsukkeret i kroppen, og man får IKKE diabetes 2, slik det fremstilles i media.

SÅ ta det helt med ro, glutenfrie meltyper som holder blodsukkeret stabilt, er fortsatt like bra å spise, som det var før denne  avis artikkelen.

http://www.dagbladet.no/tema/glutenfri-mat-kan-oke-risikoen-for-diabetes-2/67453156

 

Vi du ha min ebok om ren mat rykk her….

arrow
Ebok Ren mat

 

 

Lurer du på noe er det bare å spørre.

 

 

Med ønske om en fin dag til dere alle der ute.

 

Mette-Marit Nordby

Facebook kommentarer

  3 replies to "Glutenfritt skaper diabetes 2?"

  • Karina Bjørnerud

   Hva med dem som har Cøliaki da? Har disse større sjanse for å utvikle diabetes fordi de bruker glutenfrie melblandinger, og ikke bare “naturlig fritt for gluten?”
   Mvh. Karina Bjørnerud

   • dinmatoghelse

    Et veldig godt og viktig spørsmål Karina. For de som bytter fra vanlig mel og direkte over til de melmix variantene på vanlige supermarkeder, så er det dessverre slik at de har en større sjans for å utvikle diabetes. Dette er et kjent tema, å jeg vil kanskje tro at avis artikkelen hadde et utspring i dette. Men den kom bare helt feil ut, da den generaliserte.

    Det jeg syntes er rart er at de med cøliaki ikke blir informert om viktigheten av å bruke en mel type som ikke trigger blodsukkeret. Men nå er jo vårt samfunn bygget opp på en ernærings plan som jeg har problemer med å finne tilfredstillende.
    Jeg har selv cøliaki, å har ALDRI hørt et eneste ord om dette. Men fant det ut selv, da jeg først etter å ha byttet til vanlig glutenfrie melmixer, ble mye bedre i magen.
    Å så etter noen mnd beg jeg å føle meg rar. I ettertid forstod jeg at dette var blodsukkeret mitt som gikk helt i stå.
    Når jeg spiser de naturlig glutenfrie mel variantene, men lav glykemisk indeks, fungerer det perfekt.

    Glykemisk indeks er måleenheten på hvor rask blodsukker stigning du har i kroppen, de to første timene, etter å ha spist en mat vare.

    Men også her er det så klart nyanser. Noen tåler blodsukker stigning godt, å andre ikke. Noen spiser knapt mel/brød produkter å andre spiser nesten bare dette. SÅ ingen ting kan sies som den eneste store sannheten.

    Håper svaret hjalp deg på vei.

    MVH
    Mette-Marit Nordby

   • dinmatoghelse

    Hei Karina Bjørnerud
    Tror jeg har “glippet” din melding inne på bloggen min?
    Det beklager jeg i såfall
    Har du fått svar? om ikke så gi meg beskjed så skal jeg svare deg ordentlig i løpet av et par dager.

    MVH

    Mette-Marit Nordby

Leave a Reply

Your email address will not be published.