Mat og den moderne tids helse felle!

Alt du putter i munnen kan enten fremme din kropps helse, eller den kan  bryte den ned!

Hva velger du?

Når jeg jobber med klienter spør jeg alltid hva det aller viktigste for klienten er

…å svaret er nesten alltid God helse!

Å det blir som oftest sagt med en sånn selvfølgelighet, at de nesten himler med øynene, å ser rart på meg.

Men når jeg spør hvor mye tid de ønsker å bruke på mat, er svaret ofte, så lite som mulig.

Å da er det kanskje jeg som ser litt «rart» på de.

Akkurat her ligger faktisk «The missing link» for mange. Eller selve helse fellen slik jeg ser det.

Ønsker man  en sunn og vital kropp, så må man faktisk bruke tid på det som fremmer kroppens behov.

Ingen med Diesel bil vil drømme om å fylle bensin på den ( selv om vi bommer litt innimellom uansett)

….det vil koste alt for mye, både i bryderi og penger.

Hvorfor  fyllet vi da vår kropp med feil drivstoff, når konsekvenser blir så store?

Bilen kan byttes eller repareres for penger, men kan vår kropp og helse det?

Slik jeg ser er det tre hovedgrunner til dette.

  • De offentlige anbefalinger rundt mat er så fremt jeg kan forstå, ikke helt i tråd med det som fremmer en menneskekropps ve og vel på sikt.
  • Vårt helsevesenet underbygger at mat ikke er viktig for vår helse.
  • Matvare kjedene våres utnytter det faktum at vi har dårlig tid i hverdagen å produserer «Fastfood» for å gi oss mer tid.

.

For å gå litt nærmere inn på mine tre påstander.

Vi blir opplært med de veiledende kost anbefalinger Norge, til å tenke at ekte mat, mat som da er i den opprinnelse den opprinnelig vokse som, ikke er viktig for vår kropps velvære.

Butikkene  selger mindre og mindre ren uforedlet mat, å mer og mer ferdig «mat» med innstilling om at dette er sundt. Vår tids tidsklemmer blir brukt som god reklame og argumentasjon på hvorfor denne type perfabrikert mat er bra.

-Når vi da, som jeg nevnte først, tenker at vi ikke ønsker bruke tid på mat, tross at vi sier god helse er det aller viktigste for oss.  Å matvare industrien underbygger dette med å tilby mest fastfood, eller prefabrikertmat.

SÅ skjer det noe med tilbud og etterspørsel. De rene råvarene vi egentlig trenger for å fremme vår helse, blir vanskelig å få tak i!!!!!

Som forbruker oppleves det da utfordrende å spise ren og sunn mat, fordi butikkene har sluttet selge det, å ren mat blir tungvint å skaffe til veie.

Å da har vi faktisk vårt tids helse felle!

Når det naturlige blir unaturlig.

Når den rene opprinnelige, naturlige maten må kjøpes på spesialbutikker og den unaturlige maten, som ofte ikke kan kalles mat en gang, men heller mat lignende substanser,  sees på som naturlig, å kan kjøpes over alt.

Det er da vår tids helse felle slår inn for fult.

SÅ jo mer butikkene og våre matvare produsenter fjerner seg fra det naturlige, jo mer utfordrende og unaturlig oppleves det for oss som forbruker, å leve naturlig.

Dette underbygges av de veiledningene vi får fra det offentlige om at ren mat ikke er viktig som drivstoff for kroppen vår.

Så det er kanskje ikke så rart at vi blir forvirret?

Om vi beg å lese på innholdsfortegnelsen på matvarene våre, vil vi raskt se at varen inneholder masse ting vi ikke aner hva er en gang. Om vi med vårt hode ikke forstår hva det er, klarer i alle fall ikke kroppen vår å forstå, å gjøre om til næringsstoffer/drivstoff.

Å så var det det med tid da, at vi ikke ønsker bruke så mye tid på mat.

Å dette spiller så klar matvare produsentene på å «fixser» alt for oss. Slik at vi kan få den maten vi tror vi trenger, å som vi tror er sunn. På en billig og rask måte.

Jeg har stor forståelse og respekt for at det kan virke svært utfordrende å forstå hva som er bra drivstoff for en kropp, med den jungelen av anbefalinger som finnes der ute. Men mat vi enkelt kan se hva er, som kanskje ikke trenger innholdsfortegnelse en gang,  har aldri vært feil for våre kropper. Å er det heller ikke nå. Snarere tvert imot.

Kanskje er jeg naiv, men jeg tror dette er ganske enkelt. Jeg har troen på den rene, ekte maten som vi som menneskehet, naturlig spiste når vi kom til jorden. Ikke teller kalorier eller legge vekt på hva vi ikke skal spise. Men flytte fokus over på hva som er bra for oss, og bruke tid på  mat som «rent drivstoff».

Vår yngste sønn super tips.

Vår yngste har beg å trene mer, å ønsket dermed å legge enda mer fokus på mat.

Noe som gjør at han tar mer ansvar for egen mat.

Her om dagen når vi står  på kjøkkenet sier han helt naturlig:

Mamma, jeg tror jeg bare må sette inn i min dags plan, at ordentlig mat tar tid jeg. Sånn at det på sikt blir helt naturlig for meg.

Jeg ble SÅ lattermild, for hvor mange ganger har jeg forsøkt fortelle dette på en enkel måte, til de jeg jobber med.

SÅ sier min sønn det SÅ SÅRE ENKELT.

Så kjære alle dere der ute som syntes det er utfordrende å spise riktig mat.

Alt annet vi ønsker å lære mer om i løpet av vårt liv, prioriterer vi tid til,  å sette oss inn i.

Gjør det samme her.

-Spis mat som holder ditt blodsukker stabilt, det finnes tonnevis med forskning som viser at et ustabilt blodsukker fremmer betennelse i kroppen. Å betennelse ser ut til å være starten av veldig mange av våre livsstils sykdommer. 

-Les deg opp, å tillat deg selv å la deg utfordre i forhold til det du allerede tror på.

-Ønsker du å lese deg opp på bare et område, så anbefaler jeg optimalisering av mage/tarm. Da store deler av vårt immunsystem ligger  der, så styrer mage/tarm mer eller mindre hele vår kropps funksjon.            Jeg har, ved å sette meg godt inn i hvordan jeg optimaliserer mage/tarm, spis meg helt frisk.

 I 21 år var min hverdag livs hemmende pga sykdom, mens min nåværende hverdag er fylt med  energi og livsglede. 

-Spis mer sunt fett, dette holder også ditt blodsukker stabilt.  Fett har fått stempel som den store syndebukken i maten vår i dag.  Men  sukker/karbohydrater øker og gjør vårt blodsukker ustabilt, mens fett holder det stabilt.

SÅ her er det noe i det vi blir fortalt, som IKKE stemmer!

Vil du lese litt om hvordan sukker industrien påvirker oss, så kan du lese det her:

The Sugar Industry’s Big Cover-Up

Mat er, uansett hvordan vi ser det, vårt drivstoff.  Å velge så rent drivstoff som mulig, er super smart <3

Prioriter tid til din kropps optimale drivstoff, du vil bli rikelig belønnet både kort- og langsiktig..

Vi som forbruker har stor makt, om vi ønsker bruke den. SÅ om vi tenker at vi ønsker god helse, å gjør noe med det,

Kjøp og krev fersk uforedlet mat i din daglige butikk.

Ønsker dere alle der ute en herlig dag

Med vennlig hilsen

Mette-Marit Nordby

Én kommentar til «Mat og den moderne tids helse felle!»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *